Αγια Τριάδα - Θεσσαλονίκη info@ydroponia.gr +302317009876

Λαχανικά και υδροπονία

Οι επιπτώσεις της υδροπονίας στα λαχανικά

Οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της υδροπονίας στα λαχανικά μαίνονται εδώ και δεκαετίες και εδώ θα προσπαθήσουμε να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε μια σειρά.

Οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να φοβούνται οτιδήποτε ξεφεύγει ακόμη και  ελαφρά από  τον παραδοσιακό τρόπο  ή από αυτό που θεωρούν «φυσιολογικό» και η εφαρμογή της υδροπονίας στην καλλιέργεια λαχανικών είναι ένας από τους τομείς που πρέπει ακόμη και σήμερα να καταπολεμήσουν αυτήν την τάση. Εάν διαβάζετε στο Διαδίκτυο ή σε περιοδικά που σχετίζονται με την καλλιέργεια , πιθανότατα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διχασμένες απόψεις σχετικά με τις επιπτώσεις της υδροπονίας στα λαχανικά και στα σημεία που ο  τρόπος διαφέρει από από αυτόν της συμβατικής καλλιέργεια, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Είναι λίγο ένα πληροφοριακό χάος και αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω παρακάτω είναι να προσπαθήσω να βάλω μια σειρά σε όλο αυτό το κομφούζιο που επικρατεί..

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, όταν άκουσα για πρώτη φορά την υδροπονική καλλιέργεια λαχανικών, ανησυχούσα ελαφρώς για διάφορες πτυχές που την περιβάλλουν, όπως εάν τα φρούτα ή τα λαχανικά που καλλιεργούνται με αυτόν τον τρόπο είναι 100% υγιή, είτε είναι νόστιμα και ούτω καθεξής . Προφανώς, τότε, ολόκληρη η υδροπονική βιομηχανία βρισκόταν στην αρχή της, οπότε δεν υπήρχαν και πολλές πληροφορίες. Σήμερα, τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα, καθώς το Διαδίκτυο περιέχει πολλές πηγές πληροφοριών σχετικά με την υδροπονική καλλιέργεια, ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι πληροφορίες είναι διφορούμενες ή μπερδεμένες.

Τι είναι η καλλιέργεια υδροπονικών λαχανικών;

Η επιστήμη της υδροπονίας αναφέρεται στη διαδικασία καλλιέργειας λαχανικών ή φρούτων, χωρίς τη χρήση πραγματικού εδάφους. Παρά το γεγονός ότι στη φύση όλα τα φυτά αναπτύσσονται στο έδαφος, δεν είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο περιβάλλον για αυτά. Το έδαφος μπορεί να στερείται θρεπτικών ουσιών η νερού, περιέχει κάθε είδους παράσιτα που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των λαχανικών και ούτω καθεξής. Χρησιμοποιώντας ένα υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας λαχανικών από την άλλη πλευρά, θα εξαλειφθούν τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα, καθώς δεν θα καλλιεργείτε αυτά τα λαχανικά στο έδαφος, αλλά σε μια θρεπτική ουσία που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το κάθε σύστημα.

Οφέλη της υδροπονικής καλλιέργειας λαχανικών

Εκτός από το πραγματικό όφελος της εξάλειψης όλων των προβλημάτων που προκύπτουν όταν ένα φυτό μεγαλώνει στο έδαφος, η υδροπονική καλλιέργεια λαχανικών έχει δύο ακόμη άσους στο μανίκι του.

 Για παράδειγμα:

    Ένα υδροπονικό φυτικό σύστημα είναι εύκολο να δημιουργηθεί ακόμη και να δημιουργηθεί από το μηδέν

    Θα παράγετε εξαιρετικά θρεπτικά λαχανικά

    Συχνά, το μέγεθος των λαχανικών που καλλιεργούνται σε ένα υδροπονικό σύστημα είναι μεγαλύτερο σε σύγκριση με τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος

    Εκτός του ότι είναι θρεπτική πηγή τροφής, ένα υδροπονικό σύστημα λαχανικών μπορεί επίσης να κάνει μια υπέροχη διακόσμηση τοπίου

 Υδροπονικά Λαχανικά

    Το γεγονός ότι μπορείτε να καλλιεργήσετε τα λαχανικά σας ακόμη και σε εσωτερικό χώρο είναι ένα τεράστιο όφελος από μόνο του. Τα φυτά που καλλιεργούνται με υδροπονικά συστήματα καλλιέργειας δεν χρειάζονται καν ηλιοφάνεια, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνητές  πηγές φωτός του για την φωτοσύνθεση. Έτσι, βασικά, τα λαχανικά σας θα αναπτυχθούν με το δικό τους ρολόι ζωής, ανεξάρτητα από την εποχή ή την ώρα της ημέρας έξω. Εκτός από το ότι τους επιτρέπει να μεγαλώνουν εκτός εποχής, η υδροπονία θα βοηθήσει επίσης τα λαχανικά να αναπτυχθούν πολύ πιο γρήγορα από ό, τι εάν θα βρισκόταν έξω στο φυσικό τους περιβάλλον.

Υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή υδροπονίας στα λαχανικά;

  Η υδροπονική κηπουρική υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό τώρα, αν θεωρήσουμε τη σύγχρονη γέννησή της την πρώτη χρήση διαλυμάτων ορυκτών θρεπτικών ουσιών το 1860. Έτσι είχαμε χρόνο να μελετήσουμε εάν αυτός ο τρόπος καλλιέργειας λαχανικών έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ίδια τα φυτά που ακολούθως με την τροφική αλυσίδα καταλήγουν στον ανθρωπο.

Πιθανώς το πρώτο επιχείρημα που θα έχει κάποιος κατά της υδροπονίας είναι ότι τα λαχανικά καλλιεργούνται με “χημικά” και πιστεύουμε ότι όλα όσα είναι χημικά είναι κακά. Λοιπόν, τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε είναι εργοστασιακά χημικά και κανείς δεν νοιάζεται γι αυτό νομίζω ισα ισα. Εκτός αυτού, αποδείχθηκε επιστημονικά ότι τα φυτά απορροφούν ορυκτά και άλλα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος ή το διάλυμα στο οποίο καλλιεργούνται μόνο μετά την αποσύνθεση τους σε βασικές καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, δεν έχει σημασία αν μεγαλώνετε τις ντομάτες σας σε κοπριά, εύφορο έδαφος ή θρεπτικό διάλυμα. Το μόνο πράγμα που διαφέρει είναι πόσα θρεπτικά συστατικά παίρνουν και εδώ είναι που η εφαρμογή υδροπονίας στην λαχανικών έχει το πλεονέκτημα.

Το μόνο αρνητικό αποτέλεσμα που έχει αποδειχθεί όταν πρόκειται για τη χρήση υδροπονίας στα λαχανικά είναι το εξής . Φαίνεται ότι καθώς τα βακτήρια κατακλύζουν τις ρίζες ενός φυτού, παράγουν επίσης αρκετούς ανοσοποιητικούς παράγοντες που μεταδίδονται σε όποιον τα τρώει. Έτσι, μακροπρόθεσμα, η κατανάλωση λαχανικών που καλλιεργούνται στο έδαφος έναντι των υδροπονικών μπορεί να σας δώσει ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι γίνεται με τις θετικές επιδράσεις της χρήσης υδροπονικής για λαχανικά;

Λοιπόν, τα φυτά που καλλιεργούνται σε υδροπονικά συστήματα κηπουρικής λαχανικών εχουν μεγαλύτερο μέγεθος καιειναι και πιο θρεπτικά. Αυτό όμως δεν είναι 100% βεβαιό. Βέβια με την ολοένα και πιο τελειοποιημένη τεχνολογία στην υδροπονία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα λαχανικά και τα φρούτα που καλλιεργούνται σε ένα τέτοιο σύστημα θα έχουν καλλύτερες ιδιότητες έναντι των αδερφών τους που καλλιεργούνται στο έδαφος.

Τα συστήματα υδροπονικής καλλιέργειας έχουν επίσης το πλεονέκτημα να μην ανησυχούν για παράσιτα, γεγονός που με τη σειρά του εξαλείφει την ανάγκη εφαρμογής φυτοφαρμάκων για την καταπολέμηση τους σε αυτά. Τα διαλύματα φυτοφαρμάκων θεωρούνται ελεγχόμενοι κίνδυνοι για τα λαχανικά που καλλιεργούνται στο έδαφος, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν κίνδυνο. Σήμερα οι  επιστήμονες και διατροφολόγοι πιστεύουν ότι τα φυτοφάρμακα έχουν πολύ περισσότερα αρνητικά αποτελέσματα στο σώμα μας από τα διαλύματα θρεπτικών συστατικών τα οποία χρησιμοποιούνται στην υδροπονική καλλιέργεια.

Με την εξέλιξη της υδροπονίας η εξάλειψη των ελαφρά αρνητικών επιπτώσεων και η έμφαση στα θετικά θα γίνει σύντομα πραγματικότητα και η υδροπονική καλλιέργεια λαχανικών θα γίνει αναμφίβολα ένα πρότυπο για όλα τα έθνη σε όλο τον κόσμο.